Paloturvallisuus on monen tekijän summa
Paloturvallisuus on monen tekijän summa (Artikkelista Kiinteistö ja talotekniikka 3/2023)
Pelastussuunnitelma on olennainen osa turvallisuuden hallintaa, niin kotona, työpaikoilla kuin julkisissa tiloissa. Hyvin laadittu pelastussuunnitelma voi pelastaa ihmishenkiä ja minimoida vahingot hätätilanteessa.
Toimiva palovaroitin on ensisijaisen tärkeä palotuvallisuuden parantamisessa. Käyttötarkoitukseen sopivalla käsisammuttimella ja sammutuspeitteellä voi hallita alkavia paloja. Palon sattuessa palokatkot estävät tulen, kuumuuden ja savukaasujen leviämisen rakennuksessa.
Palovaroittimet kiinteistön omistajan vastuulle
Pelastuslain uudistus astuu voimaan vuoden 2024 alusta. Uudistus tuo kahden vuoden siirtymäajalla palovaroittimien hankinnan ja niiden kunnosta huolehtimisen kiinteistön omistajan vastuulle.
”Lailla halutaan pureutua siihen, että palovaroittimet ovat varmasti ajan tasalla. Asukkaan tai tilan haltijan vastuulla olevien varoittimien kuntoa ei ole välttämättä säännöllisesti seurattu. Pelastustoimen tilastojen valossa 63 prosentissa kuolemaan johtaneissa tulipaloissa ei ole ollut palovaroitinta tai se ei ole ollut toimiva”, sanoo paloturva-alan asiantuntija Hannu Kangastie Suomen Pelastusneuvonnasta.
Taloyhtiöissä siirtymäajan jälkeen vastuu palovaroittimien kunnosta ja toimivuudesta on viime kädessä taloyhtiön hallituksella. Asukkaan velvollisuutena puolestaan on ilmoittaa palovaroittimessa havaitsemistaan vioista.
Turvaudu tarvittaessa asiantuntijan apuun
Pienemmissä taloyhtiöissä palovaroittimien asennuksesta ja kunnon seurannasta voi Kangastien mukaan huolehtia halutessaan itsekin. Helpoin ja turvallisin vaihtoehto on ulkoistaa palovaroittimien asennus ja huolto asiantuntevalle palveluntarjoajalle.
”Paloturva-alaan erikoistunut asiantuntija osaa sijoitella ja asentaa palovaroittimet tiloihin asianmukaisella tavalla. Näin huolehditaan tilojen turvallisuudesta ja täytetään lain vaatimat vastuut”, Kangastie sanoo.
Tälläkin hetkellä osassa taloyhtiöistä huolehditaan keskitetysti palovaroittimien ylläpidosta ja huollosta. Huoltosopimuksella taloyhtiön hallitus voi osoittaa huolehtineensa laissa säädetystä velvoitteestaan.
Uudistuvassa pelastuslaissa säädetään, että kiinteistön omistajan on huolehdittava palovaroittimien pitämisestä toimintakunnossa. Huoltosopimus varmistaa myös palovaroittimien toimintakunnon tarkastamisen määräajoin.
”Taloyhtiöiden kannattaa lähteä hyvissä ajoin liikkeelle toteutustavan suunnittelussa ja vaihtoehtojen selvittämisessä, jotta yhtiössä voidaan varmistua sopivien tuotteiden ja palvelujen saatavuudesta”, Kangastie lisää.
”Palovaroitin on hyvä ja edullinen henkivakuutus.
KUVA: SUOMEN PELASTUSNEUVONTA
Paristokäyttöiselläkin palovaroittimella pärjää
Uudiskohteissa ja vuoden 2009 jälkeen rakennetuissa kiinteistöissä käytetään lain vaatimusten mukaisesti sähköverkkoon kytkettyjä ja paristovarmennettuja palovaroittimia.
Ennen vuotta 2009 rakennetuissa kiinteistöissä voidaan käyttää myös paristo- tai akkukäyttöisiä palovaroittimia myös pelastuslain uudistuksen voimaan astumisen jälkeen.
”Paristokäyttöisetkin palovaroittimet täyttävät tarkoituksensa. Pitkäkestoinen virtalähde on huolettomampi vaihtoehto, jotta vuosittaiselta paristonvaihtorumbalta vältytään”, sanoo Kangastie.
Palovaroittimen käyttöikä on useimpien valmistajien mukaan 5–10 vuotta, joten pitkäikäinen paristo kestää koko palovaroittimen elinkaaren ajan.
Kuvat: Suomen Pelastusneuvonta Oy
Teksti: Merja Maukonen (KiTa 3/2023)
Julkaistu: 09/2023